Kakao ceremonialne to pasta z ziaren kakaowca starannie wyselekcjonowanych odmian natywnych (niezmienionych przez człowieka i nie krzyżowanych z innymi). Jest to pełnotłuste surowe kakao, poddane jedynie lekkiej fermentacji. Dzięki temu zawiera liczne składniki mineralne i witaminy takie jak:
- potas
- magnez
- żelazo
- chrom
- cynk
- antyoksydanty (flawonoidy) - 3x więcej niż w zielonej herbacie
- fenyloetyloamina - poprawia funkcje poznawcze, pamięć i poprawia nastrój
- tryptofan - odpowiada za produkcję serotoniny - “hormonu szczęścia”
- zdrowe tłuszcze
- teobrominę - z powodzeniem zastąpisz nim więc poranną kawę, choć kakao zrobi to w bardziej subtelny sposób
- anandamid - uspokoi Cię i pomoże otworzyć umysł i serce. To źródło duchowej stabilizacji
Picie ceremonialnego kakao jest przez niektórych uważane za przeżycie duchowe i mistyczne, przede wszystkim jednak ma właściwości prozdrowotne. Dzięki bogactwu składników pomaga regulować układ odpornościowy, zmniejsza skutki stresu, poprawia nastrój, działa przeciwstarzeniowo i zwiększa koncentrację.
Kakao ceremonialne ma postać pasty, przypominającej kawałki matowej czekolady. Łatwo się kruszy i dobrze rozprowadza z wodą, napojem roślinnym lub mlekiem.
Nasze kakao jest koszerne, halal, nie posiada cukru, dodatków, konserwantów i nie zawiera alergenów.